הבצל הוא אחד המרכיבים הבסיסיים ביותר במטבח הישראלי, והוא לא רק מוסיף טעם למנות רבות, אלא גם מציע יתרונות בריאותיים מרשימים. הנה 15 סיבות למה כדאי לשלב בצל בתזונה היומית שלכם:
עשיר בנוגדי חמצון
הבצל מכיל נוגדי חמצון כמו קוורצטין, שמסייעים בהגנה על התאים מפני נזקי רדיקלים חופשיים ומפחיתים את הסיכון למחלות כרוניות כמו סרטן ומחלות לב.תומך בבריאות הלב
הבצל מכיל תרכובות גופרית טבעיות שמסייעות בהורדת רמות הכולסטרול הרע (LDL) והעלאת רמות הכולסטרול הטוב (HDL), מה שתורם לשמירה על בריאות הלב וכלי הדם.מסייע בהפחתת לחץ דם
נוגדי החמצון שבבצל, יחד עם תכולת הפוליפנולים שבו, תורמים להורדת לחץ הדם ולשמירה על לחץ דם תקין, מה שמפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם.מסייע במניעת דלקות
הבצל מכיל רכיבים אנטי-דלקתיים טבעיים שיכולים לסייע בהפחתת דלקות בגוף, כולל דלקות מפרקים ודלקות כרוניות אחרות.תורם לבריאות מערכת העיכול
הבצל מכיל סיבים תזונתיים ואינולין, סוג של סיב פרביוטי שתומך בצמיחת חיידקים טובים במעי ומשפר את תפקוד מערכת העיכול.מחזק את מערכת החיסון
הבצל עשיר בוויטמין C ונוגדי חמצון נוספים שתורמים לחיזוק מערכת החיסון ומגנים על הגוף מפני זיהומים ומחלות חורף.מסייע בשיפור הבריאות הנפשית
הבצל מכיל תרכובות גופרית שיכולות לסייע בהפחתת תחושות מתח וחרדה.מגן על בריאות העור והשיער
הבצל עשיר בוויטמינים כמו ויטמין C וויטמין B6, שמסייעים בשמירה על עור בריא ושיער חזק. הוא תורם למניעת קמטים ומגביר את ברק השיער.מסייע בניקוי הגוף מרעלים
הבצל מכיל רכיבים שתומכים בניקוי הגוף מרעלים ומשפרים את תפקוד הכבד ומערכת הפינוי.תורם לבריאות העצמות
הבצל מכיל מינרלים כמו סידן ומגנזיום, שתורמים לשמירה על בריאות העצמות ולמניעת אוסטאופורוזיס.משפר את בריאות העיניים
הבצל מכיל נוגדי חמצון כמו ויטמין A וקרוטנואידים, שתורמים לשמירה על בריאות העיניים ומפחיתים את הסיכון למחלות ראייה כמו ניוון מקולרי.תומך באיזון רמות הסוכר בדם
הסיבים התזונתיים שבבצל מסייעים באיזון רמות הסוכר בדם ומונעים עליות חדות לאחר הארוחה.משפר את הבריאות הפה והשיניים
הבצל מכיל רכיבים אנטי-בקטריאליים טבעיים שיכולים לסייע בשמירה על בריאות הפה והשיניים, להפחית ריח רע מהפה ולמנוע דלקות חניכיים.מסייע בהפחתת הסיכון לסרטן
נוגדי החמצון והתרכובות הגופריתיות שבבצל תורמים להפחתת הסיכון לסוגי סרטן שונים, כולל סרטן הקיבה והמעי הגס.מגביר את תחושת השובע
הבצל עשיר בסיבים תזונתיים שמסייעים בתחושת שובע לאורך זמן, מונעים אכילת יתר ותורמים לניהול משקל תקין.
איך לשלב בצל בתפריט היומי
הבצל הוא ירק מגוון שניתן לשלב במגוון רחב של מנות ומתכונים. הנה כמה רעיונות איך לשלב את הבצל בתזונה היומית שלכם:
-
מרק בצל קלאסי
אין כמו מרק בצל חם ביום חורף קר. -
בצל מקורמל במנות עיקריות
הוסיפו בצל מקורמל לפסטות, פיצות או כתוספת לבשרים. הקרמול מוציא מהבצל את המתיקות הטבעית שלו ומעשיר את המנה בטעמים עמוקים ומורכבים. -
קיש בצל
קיש בצל הוא מנה פשוטה אך טעימה במיוחד, המתאימה לאירוח או לארוחת ערב קלה. הבצל הקלוי בתנור מעניק לקיש טעם מתקתק וקרמי, בשילוב עם גבינות כמו גרוייר או קשקבל. -
ריבת בצל
כן, שמעתם נכון – ריבת בצל! הבצל המתבשל עם סוכר חום, חומץ בלסמי ותבלינים יוצר ריבה מתקתקה וחמצמצה שמושלמת לצד גבינות קשות, סלטים, או על גבי פרוסת לחם קלוי. -
בצל מטוגן לצ’יפס בצל
מי לא אוהב טבעות בצל מטוגנות? -
בצל קלוי כתוספת ירק
קליה איטית של בצל בתנור עם מעט שמן זית, מלח, פלפל ותימין, הופכת אותו לתוספת ירק עסיסית וטעימה, שתתאים לצד כל מנה עיקרית. -
סלט בצל ועגבניות
סלט פשוט וטעים של עגבניות טריות ובצל קצוץ דק, עם קצת שמן זית, לימון ומלח. הסלט הזה מתאים כמעט לכל ארוחה ומשדרג כל שולחן. -
בצל מוחמץ
בצל מוחמץ הוא תוספת מצוינת לסנדוויצ’ים, סלטים ומנות בשריות. הוא מוסיף חמיצות קלה וטעם מרענן שיכול להרים כל מנה. -
תבשיל בצל וירקות שורש
בצל שמתבשל יחד עם ירקות שורש כמו גזר, סלרי ותפוחי אדמה בתנור, מקבל טעם עמוק ועשיר שמתאים כתוספת לכל מנה עיקרית. -
לחם בצל
הכינו לחם ביתי עם בצל מטוגן בתוך הבצק. -
בצל קצוץ בתבשילים
הוסיפו בצל קצוץ דק לתבשילי קדירה, מרקים, קציצות ועוד. הבצל מוסיף טעם עשיר ומרקם לכל מנה, ומשדרג כל תבשיל ביתי.
טיפים לאחסון ושימוש בבצל
-
אחסון בטמפרטורת החדר
בצל נשמר היטב בטמפרטורת החדר במקום קריר ומאוורר. יש להימנע מאחסון ליד תפוחי אדמה כדי למנוע ריקבון מוקדם. -
אחסון במקרר לאחר חיתוך
בצל שנחתך יש לאחסן במקרר בכלי אטום כדי למנוע את התפשטות הריח למזון אחר. ניתן לשמור במקרר עד שבוע. -
קיצוץ בצל בלי דמעות
כדי להפחית את הדמעות בזמן קיצוץ הבצל, ניתן לקרר אותו במקרר לפני החיתוך, להשתמש בסכין חדה במיוחד, או לקצוץ מתחת למים זורמים.
הבצל הוא ירק כל כך ורסטילי ומלא בטעמים, כך שאפשר לשלב אותו כמעט בכל מנה ובכל ארוחה.