ניאצין – ויטמין B3 לתמיכה בלב, מערכת העצבים ובריאות העור
ניאצין, או ויטמין B3, הוא ויטמין מסיס במים הנכלל בקבוצת ויטמיני B. לניאצין חשיבות רבה בתהליכי חילוף החומרים של הגוף והוא ממלא תפקידים חיוניים כמו הפחתת כולסטרול, שיפור זרימת הדם, תמיכה במערכת העצבים, ושמירה על עור בריא. ניאצין וניקוטינאמיד הם שני סוגים של ויטמין B3, הנבדלים במבנה הכימי שלהם אך דומים בתפקידים.
ניאצין משתתף במגוון רחב של תהליכים חיוניים בגוף:
ניאצין מצוי במגוון רחב של מזונות מהחי ומהצומח, והוא זמין בעיקר במזונות הבאים:
מקורות מהצומח:
מקורות מהחי:
מחסור בניאצין אינו שכיח, אך הוא עלול לגרום לתסמינים משמעותיים אם אינו מטופל. מחסור חמור בניאצין עלול לגרום למחלה בשם פלאגרה, הכוללת תסמינים בעור, בעיות במערכת העיכול ומערכת העצבים:
למרות שניאצין מצוי במגוון מזונות, ישנן קבוצות מסוימות הנמצאות בסיכון גבוה יותר למחסור:
ההמלצות לצריכת ניאצין משתנות בהתאם לגיל ולמין:
“ניאצין טוב רק להורדת כולסטרול”
לא נכון. מעבר לתפקידו בהורדת כולסטרול, ניאצין מסייע גם למערכת העצבים, לבריאות העור ולשיפור תנועת הדם.
“עודף ניאצין מועיל לכולם”
לא מדויק. כמויות מוגזמות של ניאצין עלולות לגרום לתופעות לוואי כמו הסמקה, גירוי בעור או בעיות בכבד, ולכן יש לצרוך את הוויטמין במידה ובפיקוח רפואי במקרה של צורך מוגבר.
“ניאצין נמצא רק במזון מהחי”
לא נכון. ישנם מקורות צמחיים עשירים בניאצין כמו טחינה, בוטנים ושמרי בירה, כך שניתן להשיגו גם בתזונה צמחונית.
ניאצין, ויטמין B3, הוא ויטמין חיוני התורם לשמירה על בריאות הלב, העור ומערכת העצבים. שילוב של מזונות מגוונים מהחי ומהצומח בתפריט יכול לסייע לשמירה על רמות ניאצין תקינות, ולתרום לבריאות כללית טובה.