ברזל – המינרל החיוני ליצירת המוגלובין ולאספקת חמצן לתאים
ברזל הוא מינרל חיוני לתפקוד התקין של הגוף ולבריאות הכללית. הוא משמש ליצירת המוגלובין, החלבון בתאי הדם האדומים אשר אחראי על נשיאת החמצן מהריאות אל כל תאי הגוף. בנוסף, הברזל משתתף בייצור אנזימים חשובים התורמים למגוון תהליכים ביולוגיים, ביניהם חילוף חומרים, תפקוד מערכת השרירים, ומערכת החיסון.
ברזל ממלא תפקידים מרכזיים בתפקוד הגוף ובתהליכים חיוניים:
ניתן לצרוך ברזל ממגוון רחב של מזונות מהחי ומהצומח. הברזל המצוי במזון מתחלק לשני סוגים: ברזל מן החי (heme iron) וברזל מן הצומח (non-heme iron), כאשר ברזל מן החי נספג בקלות רבה יותר בגוף:
מקורות מהחי:
מקורות מהצומח:
ביצים: ביצים מכילות כמות מתונה של ברזל, וניתן לשלב אותן בקלות בתפריט היומי.
מחסור בברזל הוא אחת הסיבות השכיחות לאנמיה, מצב שבו הגוף אינו מייצר מספיק תאי דם אדומים כדי לספק חמצן לתאים:
ישנן קבוצות באוכלוסייה הנמצאות בסיכון מוגבר למחסור בברזל:
ההמלצות לצריכת ברזל משתנות בהתאם לגיל ולמין:
“ברזל נמצא רק במזון מהחי”
לא נכון. ישנם מקורות צמחיים עשירים בברזל כמו קטניות, טחינה וירקות ירוקים. הספיגה מהם מעט נמוכה יותר, אך היא משתפרת בשילוב עם ויטמין C.
“עודף ברזל תמיד טוב”
לא מדויק. עודף ברזל עלול לגרום להצטברות ברזל בכבד ובאיברים אחרים, מה שעלול לפגוע בתפקוד התקין שלהם. מומלץ לא לצרוך כמויות גבוהות של ברזל ללא פיקוח רפואי.
“ברזל אינו חשוב אם אוכלים בריא”
ברזל חיוני בכל סוג תזונה, ולכן חשוב לוודא שהרמה שלו בתזונה מאוזנת, במיוחד בקבוצות סיכון.
ברזל הוא מינרל חיוני המסייע לנשיאת חמצן, לתפקוד מערכת החיסון ולתמיכה במערכת השרירים. כדי להבטיח רמות מאוזנות של ברזל ולמנוע מחסור, מומלץ לשלב בתזונה מקורות מגוונים מהחי ומהצומח ולצרוך מזונות עשירים בברזל לצד ויטמין C.